Wij hebben een intervieuw gehouden met een politie vrouw, genaamd Patriz Wijdeven.  Wij vonden dat dit goed paste bij ons onderwerp, omdat zij veel heeft meegemaakt , met haar baan als politievrouw. Wij hebben haar benaderd via E- Mail, omdat het voor ons en haar niet mogelijk was om in het echt een interview te houden. Hier onder vind u haar antwoorden op onze vragen aan haar! Veel lees plezier!

  1. Kunt u uw even voorstellen? Mijn naam is Patriz Wijdeven.
  2. Wat voor beroep doet u nu en wat heeft u in het verleden gedaan? Mijn beroep is Docent-onderzoeker-Examiniator op de politieacademie te Apeldoorn. ik ben hier in dienst sinds 2005. Wat ik daarvoor heb gedaan, is dat ik projectcoördinator ben geweest binnen de eenheid politie Brabant-Noord. Ik ontwikkelde daar projecten op alle werkvelden van de politie. Denk aan Jeugd, Drugs, Wapens, zeden en milieu.

 

  1. Ons project gaat over mensenhandel, mijn deel gaat over mensenhandel in de prostitutie, wat vind u van mensenhandel in de prostitutie? Vind u dat het terecht dat in Nederland dit legaal is?

Wat ik van de mensenhandel in de prostitutie vind is dat het een complex strafbaar feit is.

Het is niet gelegaliseerd. Mensenhandel is een strafbaar feit wat onder artikel 273 F Strafrecht valt. Het is een delict wat moeilijk te bewijzen valt. Er is heel veel geld in te verdienen, en heel veel slachtoffers van mensenhandel helpen de pooiers binnen de mensenhandel. Wij als politie controleren heel vaak, of slachtoffers gedwongen worden om sex te hebben met klanten.

De slachtoffers verklaren vaak uit angst dat ze het vrijwillig doen en dat de pooiers goed voor ze zorgen. Je zult je afvragen waarom slachtoffers bang zijn? Pooiers zijn vaak mannen die er alles voor over hebben om in korte tijd geld te verdienen. Ze schuwen geen geweld. Dit doen ze ten kosten van de slachtoffers. Ze maken de slachtoffers bang, of mishandelen ze als ze niet doen wat de pooier van hun vraagt. Ik zelf vind het een kwalijke zaak.In 2000 werd het bordeel verbod afgeschaft. Ze wilde met de afschaffing, de prostituees beschermen, exploitatie van onvrijwillige sex beheersen. Zo moesten wijken in grote steden waar raamprostituee bedreven werd dicht. Prostituee zou een officieel beroep worden. Alle prostitutie moesten zich meldden en hun werktaken opgegeven voor de belasting. De grote steden gingen over tot een vergunningstelsel.

Hierin werd vastgelegd hoeveel plaatsen beschikbaar waar voor de prostitutie wereld.

De gemeente's gingen samen werken met de politie. 24/7 mocht de politie die plaatsen betreden en controleren. Doordat door deze regel wel pooiers in inkomen zagen slinken, is door het opheffen van het bordeel verbod de prostituee in de illegaliteit terecht gekomen. Prostituees  wilde hun uren niet opgeven bij de belasting, want daar moesten ze belasting voor afdragen. Mijn inziens is het geen goede zet geweest van de overheid om dit op deze manier af te schaffen. Vroeger hadden we nog enigszins controle op wat er in het wereldje gebeurde nu gebeurt er veel onderwater waar wij als politie maar moeilijk achter komen.

 

3.Wat vind u goed en/of slecht aan de mensenhandel in de prostitutie? Kunt u uw antwoord argumenteren? Bij de vorige vraag heb ik dit al een beetje toegelicht. Mijn inziens moeten er een systeem komen waar alle prostituees zich moeten melden. Als er controle komt en je staat niet in het systeem moet daar een sanctie op staan. Ben je illegaal hier, moet juge uitgezet worden NAR het land waar je vandaan komt. Dit is op dit moment moeilijk te handhaven omdat vrijwillige en onvrijwillige slachtoffers door elkaar heen lopen.

 

  1. Ik heb onlangs gehoord dat het gebied op de Wallen in Amsterdam heel beveiligd is met politie. Is dat ook echt zo? En betekend het dat de mensen/toeristen zich daarom in een veilige omgeving bevinden? Op de Wallen hebben we een Commerciële Zedenpolitie lopen. Deze collega's zijn specifiek opgeleid om om te gaan met Prostituee's. Zij zijn op de hoogte van de wetgeving en werken nauw samen met de vreemdelingen politie. De Wallen is dus een veilig gebied waar de toerist zich veilig kan voelen. Het is daar 24/7 bedrijvigheid. Het is uniek, nergens ter wereld is het zoals het op de Wallen is.

 

  1. Stel de politie wilt een nacht club naar binnen gaan, heeft de politie hier dan een huisbevel of toestemmingsbevel voor nodig? Of mag de politie wanneer hij maar wilt, een kijkje nemen?

De politie heeft geen huiszoekingsbevel nodig want het is geen woning. Het is een bedrijf waar wij als politie afspraken mee hebben. Zoals ik hierboven beschreef is dat de afdeling Commerciële Zeden die controle's 24/7 mogen uitvoeren. In de praktijk blijft het lastig omdat pooiers heel creatief zijn. Bij een inval zoeken we als politie in alle kasten lades, ruimte's naar mensen. Vaak vind je illegale prostituees op de meest rare plekken. Pooiers willen op deze manier hun prostituees uit handen van de politie laten. Deze prostituees verdienen 1000,- euro's per dag voor zo'n pooier.

 

  1. Hoe stopt de politiek gedwongen mensenhandel in de prostitutie? Welke middelen gebruikt te politie om dit zo veel mogelijk te voorkomen?

Zoals ik hierboven al beschreef is het een complexe materie. Je hebt met verschillende strafbare feiten te maken. Je mag mensen niet uitbuiten, dat is in Nederland verboden.

Pooiers halen vaak hun prostituees uit het buitenland om ze op een goedkope manier aan het werk te zetten. De prostituee krijgt een klein bedrag van de pooier, de rest stopt hij in zijn zak.

Het is moeilijk te handhaven en te controleren, het is een schimmige wereld waarin heel veel onderhuids gebeurt. De politie krijgt hier niet 100% zicht op. De politiek zou iets moeten bedenken zodat we het volledig kunnen meten. Alles moet inzichtelijk zijn. Toch als je de overheid moet geloven is de illegale prostituee met een derde afgenomen sinds de afschaffing van het bordeel verbod. De prostituee zijn blij dat er beter hygiene worden geboden en dat ze het prettig vinden dat de politie altijd in de buurt is. Helaas zijn de  escortservice en thuis prostituees en 06-seksbedrijven  schrikbarend toegenomen. En daar is geen controle op, omdat deze bedrijven in de illegaliteit zitten.

 

  1. Heeft u zelf eens een zaak moeten doen waarin mensenhandel in de prostitutie een grote rol speelde? Ja heb ik 6 jaar bij zeden gewerkt. Ik heb regelmatig mee controles uitgevoerd. Heb ik schrikbarende dingen meegemaakt. Een pooier had een vrouw uit Roemenië overlaten komen. Zij moest haar paspoort inleveren en kreeg in de week twee pakjes sigaretten om te roken en wat deodorant. Verder moest zij per dag minimal 15 klanten afwerken. Als ze ongesteld was, kreeg ze een spons in haar vagina, waardoor zij gewoon moest doorwerken. Vreselijk om te zien. Uiteindelijk hebben we deze vrouw bij deze pooier weg kunnen halen. Zij is terug gegaan naar haar land, maar later hebben wij haar weer aangetroffen in een ander sekshuis in Nederland waar ze volledig vrijwillig werkten. Zo kun je zien hoe moeilijk het is om deze mensenhandel te controleren.

 

  1. Wat zijn volgens u verder nog goede maatregelingen die de overheid kan doen om de slavenhandel in de prostitutie tegen te gaan? Deze vraag is moeilijk te beantwoorden. Nederland heeft al veel bedacht om dit tegen te gaan en alles inzichtelijk te krijgen. Misschien dat we beter kunnen registeren en een vertrouwens-band op kunnen bouwen met de prostituees. Zodat zij zich veilig voelen en aangeven dat het tegen hun wil in gebeurt.
  2. Wat gebeurd er met de pooier als de politie hem/haar op pakt?

De pooier wordt aangehouden en wordt voorgeleid bij een hulpofficier. Die checkt of hij terecht is opgepakt voor mensenhandel. Als dat het geval is, gaat hij naar het huis van bewaring. Daar wacht hij het onderzoek af. De politie krijgt dan 3x30 dagen de tijd om te bewijzen dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan mensenhandel. Dan moet de pooier voor een rechter verschijnen  en die spreekt een straf uit. Vaak hebben pooiers meerdere prostiuees onder zich. Gemiddelde pooier heeft 20 vrouwen. Elke vrouw verdiend minstens  1000-1200,- euro per dag. De rechter bepaald de straf. Vaak ligt dat zo tussen de 2 en 6 jaar gevangenis straf. Mijn inziens te weinig. Als je deze straf hoger maakt, schrikt dat af. Helaas kunnen we daar de mensenhandel niet mee bestrijden. Als de ene pooier op gepakt wordt gaat een andere pooier gewoon verder.

 

  1. Soms worden Nederlandse meisjes/vrouwen door verhandelt binnen de EU. Deze meisjes kunnen zonder problemen of controles de grenzen over binnen de EU. Vind u dat er grenscontrole moet komen om dit probleem voor deze meisjes tegen te gaan? Mijn in ziens zou het voor meerdere strafbare feiten goed zijn dat de grenzen weer gecontroleerd gaan worden, kijk naar terrorisme. Maar dat is tegen de afspraken in die wij als een Europa gemaakt hebben. Alle criminelen maken hier profijt van.

 

Valerie Intervieuw
Word – 473,7 KB 205 downloads

Geschreven door: Valerie & Patriz

Maak jouw eigen website met JouwWeb