
Deelvraag 1 is als volgt: Wat is mensenhandel?
Hier zullen Valerie& Violet meer over gaan vertellen.
Wat is mensenhandel ?
(Violet)
Mensenhandel als begrip is :mensen worden uitgebuit of onder mensonterende omstandigheden moeten werken. Anderen profiteren daar dan van. Het is dan ook dat het slachtoffer bijvoorbeeld geen beloning krijgt voor zijn ‘werk’. Het is een schending van de mensen rechten en een hele zware vorm van criminaliteit. Maar toch komt het nog in vele vormen voor in de hele wereld. [1]
Ik ga jullie iets vertellen over uitbuiting. Over welke vormen er van uitbuiting zijn ,en wat het precies inhoud ( hoe het in zijn werk gaat) en eventueel hoe het word tegengegaan.
een paar van de belangrijkste vormen en de meest voorkomende vormen van uitbuiting zijn:
-Uitbuiting in de prostitutie
Verder heb je nog:
-Economische uitbuiting
- ouderenmishandeling: verschillende vormen ouderenmishandeling zijn:
- Lichamelijke mishandeling
2.Psychishe mishandeling
3.verwaarlozing
- Financiële uitbuiting
- Seksueel misbruik
- Seksuele uitbuiting
- Kindermishandeling
Dit ga ik jullie uitleggen verderop in deze deelvraag.
Er is vaak sprake van uitbuiting en mensenhandel in de volgende gevallen:
- Je moet ander werk doen , dan dat je is beloofd
- Je bent onder de 18 en werkt in de prostitutie
- Je word gedwongen om in de prostitutie te werken, door bijvoorbeeld een loverboy
- Degene waar voor je werkt, dreigt je aan te geven omdat je eigenlijk illegaal in Nederland bent
- Je hebt je eigen paspoort of je reisdocumenten niet in bezit
- Je moet meestal al het geld wat je verdient afstaan
- Doorwerken , ook al voel je je niet goed
- Hoge schuld afbetalen aan degene voor wie je werkt
- Je mag niet zelf bepalen waar je verblijft, of werkt
- Je weet vaak niet waar je je bevindt
- Je word in wantrouwen genomen door de persoon die je ‘vasthoud’
- Je werkt in slechte arbeidsomstandigheden
- Je word gedwongen om seksuele handelingen te verrichten
- Je mag geen klanten weigeren
- Lange dagen maken
- Je familie, vrienden etc. worden bedreigd , gechanteerd of mishandeld
- Tekens op je lichaam hebben die duiden op mishandeling
Zo heb je nog veel meer redenen. [2]
Ik ga jullie nu eerst wat uitleggen over economische uitbuiting.
Economische uitbuiting is een vorm van uitbuiting in de arbeidssector. Daarbij kan je denken aan: bijvoorbeeld een au pair die bij een familie gaat werken, maar daar economische word uitgebuit. Diegene word dan beloofd dat ze goed gaan verdienen, en een goede verzorging krijgen. Maar uiteindelijk blijkt dat allemaal niet waar te zijn. We noemen dit economische uitbuiting , aangezien er geen seksueel ongewild contact bij komt kijken. Is dat wel zo: dan kan je ook wel spreken van uitbuiting in de prostitutie.
Wat ook een voorbeeld van economische uitbuiting is: is uitbuiting in de landbouw. Op internet staat er een artikel over een vrouw die 32 illegale werknemers in haar aspergeteelt bedrijf had. Ze hadden allemaal geen werkvergunning. Ook werden ze economisch uitgebuit. In totaal heeft de aspergeteelster €80.000 te weinig aan loon betaald. [3]Verder werden de werknemers ondergebracht in slechte omstandigheden, het sanitair was heel slecht, en het was niet brandveilig. In totaal heeft ze 1 miljoen betaald aan een boete omdat ze verschillende arbeidswetten heeft overschreden. Ook heeft ze 3 jaar gevangenis straf gekregen. [4] [5]
Nu zal ik jullie wat gaan vertellen over ouderenmishandeling
Je hebt verschillende vormen van ouderen mishandeling.[6]
- Lichamelijke mishandeling
2.Psychishe mishandeling
3.verwaarlozing
- Financiële uitbuiting
- Seksueel misbruik
Misbruik van ouderen is nog een groot probleem in Nederland.Ouderen zijn vaak een makkelijk slachtoffer voor mishandeling ,omdat ze vaak zich al schamen dat ze zorg nodig hebben, en dan al helemaal niet durven te vertellen dat ze daarbij ook nog eens worden geslagen, of psychisch misbruikt.
Sommige ouderen zijn in de war, en begrijpen niet wat er aan de hand is. Daarom is het moeilijk voor hun om aan iemand te laten weten, wat er met ze gebeurd.
Lichamelijke mishandeling is mishandeling in de vorm van lichamelijk contact. Daarbij kan het gaan om: slaan, schoppen, knijpen , mond afplakken, branden, of aan de haren trekken. Dit hoeft niet perse het geval te zijn. Ook een vorm van lichamelijke mishandeling is te weinig of te veel medicijnen geven
Psychisch geweld is ook wel een vorm van geweld met woorden. Hierbij kan je denken aan; Kleineren, je slecht laten voelen over jezelf, je laten denken dat je gek bent, je laten denken dat je niks kan, je schuldig laten voelen.
Het komt vaak voor tussen echtparen, of stelletjes. Het kan zijn dat een van het echtpaar, zodanig er slecht aan toe is, of moet revalideren , dat zijn/haar echtgenoot voor zijn/haar partner moet zorgen. Het kan zijn dat degene dat te zwaar vind, en dat afreageert op zijn/haar partner. Dat kan door middel van schelden , intimideren, slecht laten voelen , noem het maar op.
Natuurlijk is er ook veel geweld tussen de hulpverlener en de zorgontvanger. Er zitten nog genoeg mensen in de zorg , die ouderen mishandelen.
‘Er verdwijnt wel geld van mijn rekening wanneer ik ze boodschappen laat
doen. Toen ik de boodschappen zelf deed was het allemaal veel goedkoper.
Maar ja, wanneer ik er iets van zeg, heb ik straks geen eten meer. Wie komt
me dan helpen?’
Dit is een uitspraak van een oudere vrouw die mishandeld word. Dit laat eigenlijk zien dat ouderen bang zijn om iets van de uitbuiting/mishandeling te laten weten , of het überhaupt te melden. Ouderen zijn gewoon een makkelijke prooi voor uitbuiting. Ouderen zijn meestal minder oplettend, horen minder, zien minder enzovoorts. [7]
Financiële uitbuiting zijn alle vormen van uitbuiting wat met geld te maken heeft. Hierbij kan je denken aan : spullen stelen, geld stelen, tasjes beroven, misleiden met zogenaamde ‘goede doelen’, en noem het maar op. Het gebeurd nog steeds te veel in Nederland, maar ook in andere landen. Soms vraag je je af waarom er niet zo veel tegen gedaan word? Nou dat is lastig. Om erachter te komen , of iemand mishandeld word of niet. Vaak laten ouderen er weinig over los , omdat ze zich schamen of bang zijn dat ze in de problemen komen . Verder is het schending van de privacy als je camera’s ophangt in een huis, om minshandeling te controleren. Met toestemming van het ‘slachtoffer’ mag dat wel.
Hieronder heb ik een grafiek gevonden van de cijfers van meldingen in het jaar 2010 tot 2013. Je ziet dat het met de jaren, steeds meer meldingen komen er juist meer mensen een melding durven te maken. Dit kan zijn doordat er tegenwoordig meer opties zijn , om een melding te maken. (grafiek kon niet in de site worden gezet, grafiek staat in de deelvraag van violet op its'learning, of in het word document hier onder aan de pagina)
Verwaarlozing van ouderen kan psychische verwaarlozing zijn, maar kan ook lichamelijke verwaarlozing zijn. Bij lichamelijke verwaarlozing mag je denken aan: zorgen voor te weinig drinken, eten, of onvoldoende aan persoonlijke hygiëne. Bijvoorbeeld als een vrouw een ziekte heeft , waardoor ze bijvoorbeeld een luier moet dragen , is er sprake van verwaarlozing, als die luier niet genoeg word verschoond.
Bij psychische verwaarlozing kun je denken aan: dat de geestelijke behoeften worden genegeerd van ouderen. Zoals liefde, gezelligheid, respect, emotionele zorg. Ouderen zijn vaak alleen. Het komt vaak voor, dat zijn/ haar partner al is overleden, en dat zij/hij geen kinderen heeft. Vaak blijven ouderen dan alleen achter. Vaak hebben ouderen dan behoefte aan aandacht, iemand waarmee ze kunnen kletsen of lachen. Wanneer men weet dat diegene alleen is, en aandacht nodig heeft ,en dat volledig negeert, is er sprake van psychische verwaarlozing.[9]
Misschien geloof je het niet , maar er bestaat ook seksuele misbruik van ouderen. Dit kunnen , ongewenste intieme aanrakingen zijn, tot aanranding, of zelfs verkrachting. Vaak gebeurd dit bij ouderen die mentaal niet helemaal goed meer zijn. Ze zullen het daarom ook niet doorhebben wat er met hun gebeurd. Ouderen die niet meer helemaal psychisch goed zijn, zullen daarom ook een makkelijk slachtoffer zijn van seksuele mishandeling.
Nu zal ik jullie wat vertellen over seksuele mishandeling/misbruik in het algemeen.
Seksueel misbruik omvat alle seksuele handelingen die iemand gedwongen wordt uit te voeren, getuige van zijn, of moet ondergaan. Zoals iemand die word gedwongen om seks met iemand te hebben, tegen zijn/haar wil in. Maar het kan hier ook om verkrachting gaan! Seksueel misbruik is seksueel misbruik ook als de dader onder de 16 jaar is. Seksueel misbruik hoef niet alleen fysiek te zijn, maar kan ook virtueel zijn. Iemand die bijvoorbeeld een meisje vraagt uit te kleden voor de webcam, en ze doet dat ook, tegen haar zin in, is er sprake van seksueel misbruik. Vaak durven mensen niet te spreken , over dat ze seksueel misbruikt zijn. Hier komt weer naar voren dat ze, waarschijnlijk bang zijn, bedreigd voelen, verdrietig zijn en/of schaamte voelen. Vroeger kon je slecht praten over je ervaring met seksueel misbruik, maar tegenwoordig word het steeds normaler. Er zijn forums , blogs, sites gekomen, waar mensen hun verhaal op kunnen delen. De politie doet er zo veel mogelijk aan om daders van seksueel misbruik te pakken. Maar helaas is dat moeilijk. Je weet niet of het slachtoffer de waarheid spreekt en of het slachtoffer de juiste informatie geeft. Vervolgens is het vaak ook zinloos , om de dader op te sporen , aangezien er weinig bewijs is!
Feiten over seksueel misbruik:
- 1/3 van de vrouwen en een op de 20 mannen geven aan ,ooit seksueel geweld te hebben meegemaakt, variërend van kwetsende aanrakingen tot verkrachting;
- 12% van de vrouwen en 3% van de mannen is ooit verkracht;
- Een op de 5 vrouwen en een op de 25 mannen hebben voor hun 16eseksueel geweld meegemaakt;
- Bij 98% van de vrouwen was de dader een man, jongen of een groep mannen of jongens;
- Bij mannelijke slachtoffers waren er onder de daders zowel mannen of jongens, als vrouwen of meisjes;
- Vrouwen en mannen jonger dan 35 jaar lopen het meeste risico op seksueel geweld;
- Het merendeel van de plegers is een bekende van het slachtoffer;
- Van de vrouwen die zijn verkracht is 7% als gevolg hiervan zwanger geworden;
- Ongeveer 1 op de 6 vrouwelijke en 1 op de 16 mannelijke slachtoffers heeft wel eens aangifte bij de politie gedaan.[10]
Nu kom ik op het laatste: Kindermishandeling. Een veel voorkomend verschijnsel. Honderdduizenden jongeren/kinderen/baby`s worden in Nederland mishandeld. Naar schatting zijn er elk jaar ongeveer 119.000 kinderen het slachtoffer van mishandeling. Daarbij gaat het om lichamelijke mishandeling maar ook verwaarlozing en seksuele mishandeling. De overheid wil kindermishandeling terug dringen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.[11] Ik heb onlangs een documentaire gekeken over onderzoek naar kindermishandeling. Het is een heel proces die je doorloopt als je probeert te constateren of een kind mishandeld word, en hoe dat is gebeurt, en wie de dader is. Als er sprake is van verdenking van kindermishandeling, of twijfels, kunnen bijvoorbeeld; peuterspeelzalen, school, kinderdagverblijf, ouders en noem maar op, een vertrouwens arts inlichten. Diegene zal het probleem verder voorleggen aan een polikliniek voor kindermishandeling ,en als de twijfel groot is , dan zullen ze in overleg een forensisch onderzoek uitvoeren bij het slachtoffer. Daarbij kijken ze naar het aantal letsels , en of het letsel past bij het verhaal, van wat er gebeurd is, van degene die “ooggetuige “” is. Hierna word geconstateerd of het letsel te maken heeft met mishandeling, of dat het letsel gewoon een gevolg was van bijvoorbeeld, een nare val. Hierna zullen er stappen worden ondernomen: zoals aangifte bij de politie, of de bureau jeugdzorg inschakelen. [12]
http://mens-en-samenleving.infonu.nl/diversen/100511-vrouwenhandel-een-serieus-probleem.html
________________________________________________________________________________________________________________
Uitbuiting in de prostitutie (Valerie)
De meeste vrouwenhandel heeft seksuele bedoelingen. Het woordenboek omschrijft het begrip vrouwenhandel als volgt: ‘Alle handelingen die rechtstreeks als doel hebben een vrouw in een toestand te brengen die afhankelijkheid is van anderen, om haar over te leveren aan prostitutie’. In eigen woorden betekend vrouwenhandel eigenlijk dat vrouwen seksuele handelingen (gedwongen) moeten verrichten en afhankelijk zijn van andere personen (pooiers). Pooiers zijn mannen die een prostituee of meerdere prostituees voor zich laten werken. Pooiers halen deze vrouwen vaak uit andere landen met een smoes of een belofte. Een voorbeeld daarvan is : pooiers vertellen deze vrouwen dat ze ai pair of houdhoudster kunnen worden in een ander land. Helaas blijkt dat niet zo te zijn als de vrouwen/meisjes in het land aankomen. Pooiers weten vaak wie zij uitkiezen door goed naar het meisje of de vrouw te kijken. Als de vrouwen/meisjes eenmaal zijn aangekomen op hun nieuwe bestemming, durven zij niet meer weg te rennen of te vluchten. Vaak kiezen de pooiers meisjes/vrouwen uit die al eerder in hun leven fysiek zijn misbruikt of als het bij de meisjes/vrouwen economisch slecht met hun gaat. Deze vrouwen/meisjes dromen van een beter leven en een nieuwe start. Pooiers maken het hun wijs dat dat mogelijk is in het westen.
http://www.fairwork.nu/wat_wij_doen/feiten_en_cijfers.html
https://www.nationaalrapporteur.nl/publicaties/mensenhandel-in-en-uit-beeld/
Mensenhandel cijfers 2010-2014
Het geschatte aantal slachtoffers die lijden onder mensenhandel worden geregistreerd door CoMensha. In 2014 registreerde de organisatie 1.561 mogelijke slachtoffers. In 2013 waren dat er 1.437. “De stijging in het aantal geregistreerde mogelijke slachtoffers zegt niets over de totale omvang van mensenhandel in Nederland”, aldus de Nationaal Rapporteur Corinne Dettmeijer-Vermeulen. “Het is bijvoorbeeld mogelijk dat mensenhandel door instanties beter is herkend en geregistreerd.” Net zoals in de jaren hiervoor gaat het meestal om vrouwen (84%). Nog steeds is bijna één vijfde van de mogelijke slachtoffers minderjarig. De grootste groep mogelijke slachtoffers heeft de Nederlandse nationaliteit (30%), gevolgd door de Roemeense (14%), Bulgaarse (10%), Poolse (6%) en Hongaarse (6%) nationaliteit. Er worden steeds minder mogelijke slachtoffers uit (West)-Afrika aangemeld. De vraag blijft of er wel echt sprake is van minder (West-)Afrikaanse slachtoffers in Nederland of dat deze Afrikaanse slachtoffers zich meer dan hiervoor uit het zicht blijven of dat er minder aandacht word besteed voor de signalen van meldingen, voor deze slachtoffers.
De strafbaarstelling van seks met 16- en 17-jarigen tegen betaling (2015)
Minderjarigen moeten worden beschermd tegen commerciële seks. Klanten die geld betalen om seks te hebben met een minderjarige maken een ernstige inbreuk op hun seksuele privacy. Voor de slachtoffers kan dit ernstige lichamelijke maar vooral psychische gevolgen hebben. Die psychische gevolgen hoeven niet meteen te komen maar kunnen ook jaren later pas in het licht komen. Uit het onderzoek van de Nationaal Rapporteur blijkt dat het probleem niet hetzelfde is: zowel jongens als meisjes kunnen slachtoffer worden, en de locaties waarop klanten seks hebben met de minderjarigen lopen uiteen: in woningen, auto’s, hotels, parken, of kelderboxen. In een andere vorm waar prostitutie voorkomt, zoals seksclubs of de raamprostitutie, werden helaas ook een aantal minderjarigen aangetroffen. Soms is de seks zelfs onbeschermd. De verdachten zijn allemaal man, de leeftijden van de mannen verschillen van een minderjarige tot mannen in de zestig. ( hierbij hoort nog een afbeelding , die staat in de deelvraag op its'learning , of in het documentje, die kunt u hier onderaan de pagina openen)
Deze grafriek toont aan uit welke landen (in %) de meeste vrouwen/meisjes komen, die in Nederland gedwongen worden om in de prostitutie te werken.
Slachtoffers van de mensenhandel krijgen vaker schadevergoeding
Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak recht op schadevergoeding. De rechter legde in het jaar 2014 45 keer een schadevergoedingsmaatregel op. Ongeveer drie vierde van die schadevergoedingsmaatregelen werd uitgekeerd aan het slachtoffer met als regeling : de voorschotregeling, omdat de dader binnen acht maanden niet of niet helemaal aan zijn betalingsverplichting, die hij had op gekregen, voldaan had. Buiten het strafrecht kunnen de slachtoffers van mensenhandel een tegemoetkoming aanvragen bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven. In 2013 en 2014 besloot het Schadefonds over in totaal 119 aanvragen van slachtoffers mensenhandel. Driekwart van deze aanvragen was toegekend, er was een stijging te zien die een gevolg kan zijn van de aanpassing van het beleid in 2012. Vanaf dat moment wordt mensenhandel als een met opzet gepleegd geweldsmisdrijf beschouwd, slachtoffers komen daarom in aanmerking voor een financiële tegemoetkoming.
https://soundcloud.com/christenunie/slachtoffer-loverboy-linda-van
Deze spraak memo is de moeite waard om even te beluisteren. Deze vrouw verteld haar eigen verhaal over haar leven in de prostitutie. Het verhaal vind ik heel schokkend wat deze mevrouw heeft mee gemaakt. Het belangrijkste wat ik vind uit dit verhaal is dat zei het gevoel heeft dat ze geen mening heeft. Als ze toch het gevoel had om actie te ondernemen, wist ze niet over er wel naar haar geluisterd zou worden.
Mijn mening
Mijn mening over dit onderwerp is in mijn ogen heel duidelijk. Ik vind het niet kunnen dat er zo veel word gehandeld in onschuldige vrouwen/meisjes. Zelf vind ik persoonlijk dat de overheid hier nog te weinig aan doet. Vooral in andere landen wordt er zeer weinig aangedaan. Het is lastig om dit probleem aan te pakken omdat bijna niemand zich durft te melden bij de politie vaak doordat de vrouwen/meisjes bang zijn. Hier moet een oplossing voor komen, een soort noodlijn speciaal voor dit soort gevallen.
[1] https://www.ouderenwegwijs.nl/welzijn-in-het-geding/mishandeling-en-misstanden-in-de-zorg/
[2] https://www.soaaids.nl/nl/informatie-voor/prostitutie/goed-geregeld/algemeen/mensenhandel-en-uitbuiting
[3] http://siris.nl/artikel/2150237/boetes-aspergeteler-uit-someren-voor-illegalen-terecht\
[4] http://www.omroepbrabant.nl/?news/177117872/Drie+jaar+cel+voor+aspergeteelster+Jos%C3%A9+Janssen+uit+Someren.aspx
[5] http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3282720/2012/07/06/Aspergeteelster-veroordeeld-tot-3-jaar-cel.dhtml
[6] https://www.ouderenwegwijs.nl/welzijn-in-het-geding/mishandeling-en-misstanden-in-de-zorg/
http://denarcist.nl/emotionele-mishandeling-is-geweld
[8] http://www.huiselijkgeweld.nl/feiten/feiten/landelijk/cijfers_over_ouderen_mishandeling
[9] http://www.uniekbo.nl/ouderenmishandeling/vijf-vormen.html#verwaarlozing
[10] http://www.seksueelmisdrijf.nl/index.php/seksueel-misbruik/enkele-recente-cijfers
[11] https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/kindermishandeling
Hiernaast vindt u een linkje naar een Documentaire over prostitutiebeleid en mensenhandel. http://www.eo.nl/geloven/nieuws/item/eo-docu-over-prostitutiebeleid-en-mensenhandel/
Geschreven door: Violet & Valerie
Maak jouw eigen website met JouwWeb